Stoere mannen

Northmen Guild  | 10 augustus 2017 - 16:0010 aug - 16:00

Nu de hipsterhype van geblokte flannel overhemden, bretels en overdadige gezichtsbeharing op zijn einde loopt, is het misschien een goed idee om eens naar een documentaire over echt stoere mannen te kijken, die, vertrouwend op hun handen en ambachtelijke kunnen, onder barre omstandigheden overleven. Zoals Richard Proenneke, die dertig jaar in z’n eentje in de wildernis van Alaska woonde.

Hakken, zagen, schaven, raspen, beitelen en hameren: de mannen van Northmen Guild uit Letland doen het allemaal. IJzer- en zilversmeden, leer bewerken en boogschieten met zelfgemaakte wapens doen ze ook. Alles gemaakt met traditionele gereedschappen zonder stekker en het liefst onder ruige omstandigheden.

Northmen Guild bestaat sinds begin van dit jaar. Het is een gilde van stoere ambachtslieden die de Noord-Europese tradities van bouwen en maken in ere houden met als motto ’vertrouw op je handen en niet op machines’. De wegwerpmaatschappij maakt bij Northmen Guild plaats voor tijd, traditie, aandacht, geduld en kennis.

Kano nodig? Rihards Vidzickis hakt er een uit een boom:

En timmerman Jacob bouwt ongeveer met zijn blote handen een huis voor zijn gezin:

Het grote voorbeeld van deze mannen is Richard Proenneke, die in 1968 op zijn 52ste de wildernis van Alaska introk, nagenoeg eigenhandig een blokhut bouwde en daar vervolgens tot zijn 82ste woonde, alleen en levend als jager-verzamelaar.

Van het hele proces maakt Proenneke adembenemende filmbeelden die in 2003 werden verwerkt tot de documentaire Alone in the Wilderness. Een donkerbruine whiskystem begeleidt de beelden met teksten uit de dagboeken die Proenneke bijhield.

Geïnspireerd? Dan kun je je aanmelden bij Northmen Guild voor een tiendaagse cursus blokhut bouwen in Letland. Die begint op 21 augustus en kost € 1600.

Plaats een reactie