Hoe twee vrouwen seksisme in de tech-wereld omzeilden

Fast Company  | 30 August 2017 - 07:0030 Aug - 07:00

Seksisme kom je overal tegen en niet in de laatste plaats in de tech-wereld, zoals bij Uber pijnlijk duidelijk werd. Twee Amerikaanse vrouwen zagen zich genoodzaakt een mannelijke businesspartner te verzinnen om serieus genomen te worden met hun start-up Witchsy. Het hielp.

Kate Dwyer (links op bovenstaande foto) en Penelope Gazin zijn twee kunstenaars uit Los Angeles. Ze kregen een beetje jeuk van al die lievige, zelfgemaakte produkten op Etsy: de scherpe randjes ontbreken daar wat al te vaak.

Daarom bedachten ze witchsy.com, een onlinewinkel waar je geestig-dwarse speldjes, T-shirts en dergelijke kunt kopen, vervaardigd door kunstenaars uit de wat meer onaangepaste maatschappelijke hoek. Denk aan tassen met opschriften als ‘Yeah cool. Pass the joint’ en vrolijk gekleurde kledingapplicaties met de tekst ‘WE ALL DIE’.

Keith Mann
Aanvankelijk kregen ze opmerkingen te horen als “Schattig, maar lukt dit jullie wel?” of: “Leuke hobby!” Ze liepen voortdurend tegen het probleem van seksisme aan door webdevelopers, grafici, consultants en andere tech-mannetjes. Dwyer en Gazin hadden er uiteindelijk genoeg van en besloten een mannelijke zakenpartner en co-founder te verzinnen met de toepasselijke naam Keith Mann.

En ja hoor: het werkt. Op e-mails van ‘Keith Mann’ worden sneller gereageerd en de toon waarmee de mails beantwoord worden is veel respectvoller. De plannen die Dwyer en Gazin als Keith Mann uitsturen om hun onderneming succesvoller te maken worden opeens met aandacht gelezen.

De site loopt goed: in het eerste jaar werd voor 200.000 dollar aan spullen verkocht, waarvan 80 procent naar de kunstenaars/makers gaat en ook Dwyer en Gazin maakten een bescheiden winst. Dwyer zegt geen spijt te hebben van de fictieve collega: ‘Zo werkt het kennelijk in deze wereld.’

Collega Keith is nu even met verlof, maar Dwyer en Gazin sluiten niet uit dat hij in de toekomst weer een rol gaat spelen in Witchsy.

Foto: Witchsy

Plaats een reactie