Amerikaanse bewondering voor Nederlands fietsbeleid

The New York Times  | 11 september 2017 - 07:0011 sep - 07:00

Dat in Utrecht de grootste fietsenstalling ter wereld is geopend, is ook The New York Times niet ontgaan. De krant beschrijft vol bewondering het Utrechtse en Nederlandse fietsbeleid.

Zesduizend plaatsen in ‘s werelds grootste fietsenstalling: prachtig maar niet genoeg. Stedelijke ontwerpers in Utrecht zijn alweer bezig met de creatie van nieuwe fietsparkeerplekken en fietspaden. Want, zo citeert The New York Times de Utrechtse locoburgemeester Lot van Hooijdonk, ‘als we iets bouwen wordt het ook gebruikt’.

Utrecht is wellicht de meest fietsvriendelijke stad in een van ’s werelds meest fietsvriendelijke landen. Op de Deense index van fietsvriendelijke steden, ‘waar 360magazine al eerder over berichtte”:http://www.360magazine.nl/economie/6029/dit-zijn-de-tien-meest-fietsvriendelijke-steden-ter-wereld, staat Utrecht op de tweede plaats na Kopenhagen, zo memoreert The New York Times.

De Nederlandse overheid investeert jaarlijks zo’n half miljard euro in infrastructuur voor fietsen, en dat wordt ruimschoots terugverdiend. Volgens een Nederlandse studie uit 2015 worden 6500 doden per jaar voorkomen en verlengen Nederlanders hun levensverwachting met een half jaar door veelvuldig te fietsen. Deze gezondheidsvoordelen komen overeen met een economisch voordeel van zo’n 19 miljard euro per jaar, ofwel 3 procent van het bnp.

‘Fietsen is net tovenarij,’ zegt de Utrechtse locoburgemeester. ‘Het heeft alleen maar voordelen.’ En ja, net als het merendeel van de Utrechtenaren gaat ze elke dag op de fiets naar haar werk, stelt The Times vast.

foto: Héctor Martínez

Plaats een reactie