De torenhoge ambities van webreus Alibaba

360 Magazine/Financial Times  | 11 september 2017 - 16:0011 sep - 16:00

De Chinese e-commercegigant Alibaba heeft torenhoge internationale ambities, maar Jack Ma voelt de hete adem van binnenlandse concurrenten in zijn nek.

Alibaba is een bedrijf dat graag denkt dat het een land is. Jack Ma, de voormalige leraar Engels die het bedrijf heeft opgericht, is als een ervaren diplomaat in de weer op het internationale toneel. Op de G20-top in Hangzhou sprak hij vorig jaar met de premiers van Australië, Canada en Italië. In januari was hij de eerste Chinese zakenman die na Trumps verkiezingszege openlijk een onderhoud met hem had, een dikke maand vóór Trumps ontmoeting met de Chinese president Xi Jinping. En in de maanden daarna werd Ma gesignaleerd met de regeringsleiders van Argentinië, Australië, Israël, Maleisië en Pakistan.

Groter dan bbp
Ma heeft namelijk mondiale ambities met Alibaba, het vanuit zijn flatje in Hangzhou begonnen platform voor internethandel dat inmiddels 309 miljard dollar waard is. Hij wil dat zijn omzet in 2036 groter is dan het bruto binnenlands product van elke economie ter wereld op vier na: alleen het bbp van de VS, China, Japan en de EU duldt hij dan nog vóór zich. Hij streeft naar twee miljard klanten, wat met de huidige wereldbevolking neerkomt op één op de vier mensen. En om die doelen te bereiken komt hij met voorstellen die eerder doen denken aan projecten van een politicus dan die van een industrieleider. (…)

Gratis voor 360 abonnees


Plaats een reactie