Wereldwijd tekort aan zand dreigt

Asharq Al-Awsat  | 10 oktober 2017 - 07:0010 okt - 07:00

Het klinkt ongelooflijk maar het begint echt een probleem te worden: er dreigt een tekort aan zand in de wereld. Dit meldt de Arabische krant Asharq Al-Awsat.

Op water na zijn zand en grind de meest gebruikte ruwe grondstoffen op aarde, aldus UNEP, het milieu-agentschap van de Verenigde Naties. Er wordt meer van gebruikt dan de natuur kan aanmaken en dat gaat problemen opleveren, zo waarschuwt het agentschap.

De wereldwijde vraag naar zand is enorm. Zand is onontbeerlijk in de bouw, voor landwinning en voor landherstel, maar ook bij de productie van glas, papier, cosmetica, wasmiddelen, tandpasta, electronica en aeronautica. Volgens Kay-Christian Emeis, directeur van het Instituut voor Kustonderzoek in Hamburg, wordt er jaarlijks 14 miljard ton zand verwerkt, waarvan de helft door de groeiende economieën van Azië.

En nee, het zand van de Sahara is niet geschikt. Door erosie zijn de korrels van Sahara-zand te afgerond en glad en daardoor niet te gebruiken voor beton of voor landwinning. Daarom importeren zelfs landen als Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (zee)zand uit Australië voor de bouw. Zo importeerde Dubai 450 miljoen ton zand uit Australië voor de aanleg van de driehonderd kunstmatige eilanden in de vorm van een wereldkaart.

Drie jaar geleden waarschuwde UNEP al in een rapport voor het dreigende tekort en voor de ecologische gevolgen van illegale en niet-duurzame zandwinning.

Jared Evans

Plaats een reactie