Ontslagen wegens te veel werk

El País  |  7 November 2017 - 07:00 7 Nov - 07:00

Een vestiging van Lidl in Barcelona heeft een bedrijfsleider ontslagen omdat hij buiten de overeengekomen uren werkte om de winkel op orde te hebben voordat de klanten kwamen.

In de ontslagbrief schrijft Lidl aan de man dat hij contractbreuk heeft gepleegd. Op videobeelden ontdekte de keten namelijk dat de bedrijfsleider in april van dit jaar diverse keren om vijf uur ’s morgens al in de winkel was om daar vervolgens ‘tussen de 49 en 87 minuten’ aanwezig te zijn, alvorens zich in het systeem aan te melden.

In de arbeidsovereenkomst tussen Lidl en de man staat dat ‘elke gewerkte minuut wordt vergoed’ en dat ‘elke gewerkte minuut geregistreerd dient te worden’. Volgens Lidl probeerde de man ook andere werknemers over te halen om eerder te komen. Daarnaast was hij regelmatig alleen in de winkel en dat is in strijd met de veiligheidsvoorschriften.

De bedrijfsleider, die al sinds 2005 voor Lidl werkt, is een zaak tegen de Duitse supermarktketen begonnen. Hij meent dat de extra werktijd nodig was om de gestelde verkoopdoelen te halen. Volgens zijn advocaat wordt de bedrijfsleider gestraft voor gedrag dat niet ten voordele was van hemzelf, maar van de supermarkt. Bovendien heeft de man nooit eerder een waarschuwing van Lidl gekregen.

Foto: Thomas Schlosser

Plaats een reactie