Zo pak je het plasticprobleem aan: met zeewier

Jakarta Globe  | 24 November 2017 - 07:0024 Nov - 07:00

Evoware, een start-up uit Indonesië, maakt eetbare verpakkingen voor voedsel uit zeewier en hoopt zo het probleem van plasticvervuiling aan te pakken. Indonesië is de tweede grootste plasticvervuiler ter wereld.

Een verkoper van voedsel en dranken in Jakarta biedt zijn ijsjes tegenwoordig aan in hoorntjes van zeewier. Die kan je samen met het ijsje verorberen. De Ello Jello hoorntjes hebben een gelei-achtige structuur en hun smaken lopen uiteen van pepermunt tot groene thee. Ze worden gemaakt door start-up Evoware.

Plastic afval
Mede-oprichter David Christian van Evoware zegt op het idee van de verpakkingen van zeewier te zijn gekomen door de enorme toename van plastic afval in zijn thuisstad Jakarta, de afgelopen jaren. ‘Ik zag hoeveel plastic afval hier geproduceerd wordt. Het duurt honderdduizenden jaren voordat het is afgebroken en het vervuilt alles hier.’

Een fors aantal rivieren in Indonesië is ernstig vervuild en het plasticprobleem begint ook het toerisme te bedreigen, want steeds meer stranden liggen bezaaid met plastic afval. Na China heeft Indonesië het grootste aandeel ter wereld in de plasticvervuiling van de oceanen.

Van al het plastic dat wordt weggegooid belandt 90 procent in zee en 70 procent daarvan is afkomstig van verpakkingen voor eten en drinken. Nu al is ruim een kwart van de vis op de Indonesische markt vervuild met plastic.

Gekweekt zeewier
Evoware maakt zijn verpakkingen van gekweekt zeewier, waaraan naar wens een smaakje kan worden toegevoegd. Indonesië produceert zo’n tien miljoen ton zeewier per jaar, en die hoeveelheid zal groeien naar 19 miljoen ton in 2020, volgens Christian.

Behalve bakjes en bekertjes maakt Evoware onder meer suikerzakjes, koffie- en theeverpakkingen, verpakkingen voor sandwiches en tandenstokers. Sommige van de producten zijn eetbaar, ze zijn allemaal snel biologisch afbreekbaar en kunnen als plantenmest gebruikt worden.

De grootste uitdaging voor Evoware is nu optimalisatie van het productieproces, want de zeewieroogst en het maken van de verpakkingen gebeurt nog met de hand en dat zorgt ervoor dat de zeewierproducten vooralsnog een stuk duurder zijn dan plastic.

Bovendien zoekt het bedrijf nog naarstig naar een oplossing voor het transport van zijn eco-vriendelijke producten, want om hun textuur te behouden worden ze op dit moment nog verpakt in papier en… plastic.

Plaats een reactie