Het gaat lekker in Oostenrijk

Die Presse  | 14 februari 2018 - 07:3014 feb - 07:30

Meer dan twee derde van de ondernemers in het Oostenrijkse midden- en kleinbedrijf toont zich zeer tevreden met de huidige economische situatie en de Oostenrijkse Nationale Bank voorspelt nog meer groei, zo schrijft Die Presse.

De economische situatie van Oostenrijk blijft goed: volgens de Oesterreichische Nationalbank (OeNB) zal het bruto binnenlands product in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar groeien met 0,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Die groei is ongeveer twee keer zo groot als het gemiddelde sinds 2000.

Afgelopen jaar nam de Oostenrijkse economie al met drie procent toe, en dat was voor het eerst sinds de economische crisis van 2008/2009. De groeiende vraag uit binnen- en buitenland zorgt voor de huidige opleving.

Oostenrijk profiteert met name van het herstel in de eurozone en van de sterke vraag vanuit Oost-Europa. In eigen land zorgen een sterke groei van de werkgelegenheid en stijgende lonen voor hogere uitgaven door huishoudens. Verwacht wordt dat het grote aantal vacatures de arbeidsmarkt verder zal verbeteren.

Het midden- en kleinbedrijf draait beter dan in jaren en een onderzoek door EY wijst uit dat maar liefst 68 procent van de bedrijven tevreden is over de huidige situatie. Het komende half jaar zal de eigen bedrijfssituatie zeker nog verbeteren, zo verwacht 38 procent van de mkb-ondernemers. Ze rekenen op een omzetgroei van zo’n twee procent.

Foto: Wenen / Pedro Szekely

Plaats een reactie