Saoedi-Arabië heeft grote plannen

Bloomberg  | 11 April 2018 - 07:3011 Apr - 07:30

Saoedi-Arabië wil minder afhankelijk worden van olie en presenteert daartoe verbluffende plannen voor de toekomst. Kroonprins Mohammed Bin Salman tekende onlangs een intentieovereenkomst met een Japans bedrijf voor de aanleg van een zonne-energiecentrale à 200 miljard dollar.

De overeenkomst voor de bouw van deze enorme centrale, die niet minder dan 200 GigaWatt moet gaan leveren, is getekend met de Japanse multinational Softbank. De betrokkenen streven ernaar het complex in 2030 op te leveren.

Het is allemaal groot, groter, grootst. Als de zonne-energiecentrale er daadwerkelijk komt zal hij ongeveer honderd keer groter zijn dan welke andere ook ter wereld. De huidige productie van Saudi-Arabië ligt op ongeveer 77 GW en dat vermogen zou dus verdrievoudigen. In het project zijn ook plannen opgenomen om elektriciteit op te slaan met de grootste batterij ooit gemaakt.

Uitgaande van de huidige technologie, zouden zonnepanelen die 200 GW kunnen genereren zo’n 5000 km² beslaan. Dat oppervlak is groter dan de grootste steden ter wereld. Volgens betrokkenen levert het project 100.000 banen op en zal het leiden tot besparingen van 40 miljard dollar.

Is het een sprookje? Misschien, maar de cijfers zijn niet onrealistisch. Volgens Bloomberg New Energy Finance (BNEF) heeft de wereldwijde zonne-energiebranche vorig jaar ongeveer 100 GW aan zonnepanelen geproduceerd en neemt de productiecapaciteit snel toe.

De omstandigheden in Saoedi-Arabië zijn gunstig: het land krijgt veel zon, heeft uitgestrekte gebieden met lege woestijn en het heeft de financiële macht om een project op deze schaal te realiseren.

De Saoedische kroonprins zal reputatieschade lijden als hij niet in staat blijkt te zijn de productie van zonne-energie te vergroten. In het land wordt al geruime tijd gesproken over investeringen in schone energie, maar pas vorig jaar is begonnen met het vragen van biedingen voor de aanleg van zonne-energiecentrales.

Plaats een reactie