Bedrijven roepen Spaanse overheid op tot klimaatwet

El País  | 13 April 2018 - 07:3013 Apr - 07:30

Ongeveer 30 grote bedrijven, waaronder IKEA, Siemens en Telefónica, roepen de Spaanse overheid op nu eindelijk tot overeenstemming te komen over een klimaatveranderingswet, die een soepele en efficiënte overgang naar groene energie vergemakkelijkt.

Van de bedrijven die de verklaring tekenden, zijn er elf genoteerd op de de Ibex35, de belangrijkste aandelenbeurs van Spanje: Abertis, Acciona, Bankia, BBVA, Endesa, Ferrovial, Iberdrola, Mapfre, Red Eléctrica de España, Siemens Gamesa en Telefónica. Ook andere grote bedrijven zoals Eulen, IKEA en NH zetten hun handtekening.

De bedrijven zijn het zat dat er op regeringsniveau geen verandering te bespeuren valt. Al in 2011 vond het Spaanse parlement dat er een klimaatveranderingswet moest komen en in 2015, na het tekenen van de klimaatakkoorden in Parijs, beloofde premier Mariano Rajoy opnieuw dat die wet er echt zou komen.

Onenigheid
Maar binnen de overheid bestaat onenigheid over de wet op klimaatverandering. Zo vindt energieminister Álvaro Nadal dat het land moet wachten tot de EU een wetgevingspakket heeft ontwikkeld, terwijl Minister van Milieu Isabel García Tejerina ondertussen doodleuk beweert dat er binnenkort een wetsontwerp ligt.

De vertraging bij het opstellen van de wetgeving heeft veel bedrijven gealarmeerd. Volgens Valentín Alfaya, voorzitter van een Spaanse lobbyclub voor klimaatveranderingsbeleid, heeft het bedrijfsleven dringende behoefte aan een nationale wet. ‘We moeten de routekaart voor de toekomst kennen,’ zegt hij.

Elektriciteits- en vervoerbedrijven zorgen voor 80 procent van alle broeikasgassen in Spanje en zullen het meest worden getroffen door de strijd tegen de klimaatverandering. Deze en andere bedrijven willen weten wat een toekomstige wet met zich meebrengt om hun investeringen beter te kunnen richten, aldus Alfaya.

Foto: fdecomite | zonne-energiecentrale in Sevilla

Plaats een reactie