Zeshonderd miljoen Afrikanen hebben geen elektriciteit

Quartz Africa  |  8 mei 2018 - 07:30 8 mei - 07:30

In Afrika zijn meer mensen dan ooit tevoren aangesloten op elektriciteit. Toch is het aantal van 600 miljoen mensen zonder toegang tot elektriciteit de afgelopen jaren amper gedaald. Hoe kan dat, ondanks alle inspanningen?

In twee jaar tijd, van 2014 tot 2016, is de niet-aangesloten populatie licht gedaald, volgens cijfers van De Wereldbank. Sterker nog, maar liefst 76 miljoen mensen is in die twee jaar aangesloten en daarmee is de elektrificatiegraad met 5 procent verhoogd, tot 43 procent. Dat is indrukwekkend.

Maar daartegenover staat een bevolkingsgroei van 54,5 miljoen mensen. Het absolute aantal mensen dat zonder elektriciteit leeft is dus met slechts 21 miljoen gedaald, en daardoor blijft het aantal niet-aangeslotenen hangen rond de 600 miljoen mensen.

Er zijn wel wat bemoedigende signalen. Van de nieuw aangesloten bevolking woont 60 procent op het platteland, waar mensen moeilijker aan te sluiten zijn. De hoeveelheid stedelijke aansluitingen steeg licht van 72 procent naar 74 procent, terwijl rurale elektrificatie steeg van 16 procent tot 23 procent in hetzelfde tijdsbestek. Er wordt dus vooruitgang geboekt, maar het is niet genoeg: meer dan een half miljard mensen zonder elektriciteit is onaanvaardbaar.

Universele elektrificatie is het zevende van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die de wereldgemeenschap wil behalen in 2030. Zelfs bij zeer optimistische aannames over de snelheid van nieuwe aansluitingen zullen in 2030 nog 240 miljoen mensen in Afrika geen elektriciteit hebben.

Foto: Anton Raath

Plaats een reactie