Aantal kinderen in Japan bereikt nieuw dieptepunt

The Mainichi  | 11 mei 2018 - 07:3011 mei - 07:30

Opnieuw is het aantal kinderen in Japan gedaald. Er is zelfs sprake van een nieuw dieptepunt, volgens de laatste gegevens. Het geeft aan dat de inspanningen van de regering van premier Shinzo Abe om het langdurige lage geboortecijfer te stoppen nog steeds tekortschieten.

Het aantal kinderen in Japan, inclusief dat van buitenlanders, daalde tot 15,53 miljoen. Dat zijn 170.000 kinderen minder dan het jaar ervoor. Het is het laagste niveau sinds gegevens beschikbaar kwamen in 1950, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken en Communicatie. Een kind wordt gedefinieerd als een persoon van veertien jaar of jonger.

De verhouding van de hoeveelheid kinderen ten opzichte van de totale bevolking dook naar een laagterecord van 12,3 procent, een daling voor het 44e jaar op rij sinds 1975. Van de 32 landen met een bevolking van 40 miljoen of meer scoort Japan het laagst, lager dan bijvoorbeeld Duitsland (13,2 procent) of Zuid-Korea (13,1 procent).

Kinderen van twaalf tot veertien jaar vormen de grootste groep met 3,26 miljoen, terwijl de groep pasgeborenen tot tweejarige kinderen 2,93 miljoen is. Er zijn 7,95 miljoen jongens en 7,58 miljoen meisjes in Japan, aldus het ministerie. Van de 47 prefecturen in Japan is Tokio de enige met meer kinderen dan het jaar ervoor.

Premier Abe heeft beloofd de dalende en vergrijzende bevolking van het land aan te pakken door de positie van vrouwen in de samenleving te vergroten en door meer steun te geven aan opvoeding door bijvoorbeeld het aantal kinderdagverblijven uit te breiden. Maar zijn inspanningen hebben vooralsnog geen resultaat.

In 1954 piekte het aantal kinderen in Japan met 29,89 miljoen. In de jaren zeventig was er sprake van een korte tweede geboortegolf, maar vanaf 1982 zette een neerwaartse trend definitief in.

Foto: mrhayata

Plaats een reactie