Aziaten maken de langste werkweken

BBC Capital  | 16 mei 2018 - 07:3016 mei - 07:30

Volgens de meest recente cijfers van de Internationale Arbeids Organisatie ILO maken werknemers in Azië de langste werkweken. Zuid-Korea spant de kroon met een werkweek van 68 uur. Maar daar komt nu verandering in.

Twee maanden geleden nam de regering van Zuid-Korea een wet aan die een aanzienlijk deel van het personeel wat meer rust gaat brengen: de maximale werkweek gaat van 68 uur naar 52 uur. Deze nieuwe wet wordt in juli van kracht, maar zal in eerste instantie alleen van toepassing zijn op grote bedrijven. Kleinere bedrijven zullen later volgen.

Ondanks de weerstand van het bedrijfsleven is de Zuid-Koreaanse regering van mening dat de wet noodzakelijk is om de levensstandaard te verbeteren, meer banen te creëren en de productiviteit te verhogen. Daarnaast hoopt de regering op een verhoging van het geboortecijfer, dat in de afgelopen decennia aanzienlijk is gedaald.

Uitzondering
Onderzoeken van de ILO laten zien dat landen met lagere inkomens doorgaans langer werken dan hun rijkere tegenhangers, en Zuid-Korea is dus een uitzondering. Evenals Japan overigens. Dat land heeft een probleem met ‘overlijden door overwerk’, waar zelfs een speciaal een woord voor bestaat: karoshi.

Karoshi verwijst naar werknemers die overlijden door stress gerelateerde aandoeningen zoals hartaanvallen en beroertes en naar mensen die zelfmoord plegen vanwege werkdruk. In de periode 2015-2016 registreerde de overheid een recordaantal van 1456 karoshi, maar volgens belangenorganisaties liggen de werkelijke cijfers nog veel hoger.

Slechts 4 procent van de landen houdt zich overigens aan de aanbeveling van ILO om maximaal 48 uur of minder te werken per week.

unsplash-logochuttersnap

Plaats een reactie