Onverzadigbare Europese honger naar avocado's leidt tot droogte in Chili

Quartz  | 25 May 2018 - 07:3025 May - 07:30

Activisten in Chili luiden de noodklok: de massale kweek van avocado’s voor Europa leidt tot droogte en gebrek aan drinkwater door een zorgwekkende daling van grondwater en opdrogende rivieren.

Om 1 kilo avocado’s te kweken, ongeveer twee middelgrote avocado’s, is maar liefst 2000 liter water nodig. Dat is vier keer de hoeveelheid water die nodig is om hetzelfde volume sinaasappels te laten groeien, een ander notoir dorstig gewas. Ondertussen eet Europa avocado’s bij de vleet. Chili exporteerde in 2017 bijna 224.000 ton avocado’s en 134.000 ton daarvan, zo’n 60 procent, ging naar Europa.

De provincie Petorca in de Chileense regio Valparaiso, is een van de avocado-hoofdsteden van de wereld. Veel plantages leggen illegale leidingen en waterputten aan om rivierwater af te tappen waarmee de gewassen kunnen worden geïrrigeerd. Zo drogen de rivieren op en daalt de grondwaterstand, met regionale droogte als gevolg. Bewoners zijn nu steeds vaker verplicht om vervuild water te gebruiken dat per vrachtwagen wordt aangeleverd.

‘Mensen worden ziek vanwege de droogte. Ze moeten kiezen tussen koken en wassen, ze gebruiken plastic zakken of gaten in de grond als toilet, terwijl grote agro-bedrijven steeds meer verdienen,’ zegt Veronica Vilches. Vilches is een wateractivist die verantwoordelijk is voor de landelijke drinkwater-systemen die zijn opgezet om het tekort aan te pakken.

De VS importeren veel minder Chileense avocado’s dan Europa: zo’n 16 procent. Dat komt vooral omdat de VS een eigen avocado-bron hebben: Californië produceerde vorig jaar 98.000 ton.

Foto: Samantha Celera

Plaats een reactie