Amazon zegt nee

The New York Times  | 14 juni 2018 - 07:3014 jun - 07:30

Het leek een prachtig plan: succesvolle bedrijven belasten die door hun aanwezigheid stedelijke problemen veroorzaken. In de Amerikaanse stad Seattle leek dit plan er bijna door, maar Amazon begon te mokken. Met succes.

Nog geen maand geleden nam de gemeenteraad van Seattle unaniem een voorstel tot een speciale vennootschapsbelasting aan. De nieuwe belasting zou grote werkgevers in de stad ongeveer 500 dollar per werknemer per jaar kosten. Met de opbrengst van circa 50 miljoen dollar wilde Seattle daklozen helpen en betaalbare woningbouwprojecten financieren.

Seattle heeft zich de afgelopen tien jaar sterk ontwikkeld, grotendeels vanwege Amazon, dat met 45.000 werknemers de grootste werkgever is. De huren zijn enorm gestegen en de daklozenpopulatie van de stad is inmiddels de op twee na grootste van het land, na New York en Los Angeles.

Verzet
Na het aanvankelijke belastingvoorstel dreigde Amazon de bouw van een groot nieuw onderkomen in het centrum te stoppen waardoor zo’n 7000 banen in gevaar zouden komen. Na dat dreigement verlaagde de gemeente de belasting per werknemer naar 275 dollar. Dat bedrag zou Amazon, dat vorig jaar 178 miljard dollar omzette en 3 miljard winst maakte, jaarlijks 12 miljoen dollar kosten.

Maar het bedrijf van Jeff Bezos, de rijkste man ter wereld, liet het er niet bij zitten en besloot tot verzet tegen de wet met andere in Seattle gevestigde bedrijven zoals Starbucks, investeringsmaatschappij Vulcan van mede-Microsoftoprichter Paul Allen en plaatselijke levensmiddelenbedrijven. Hun verzet heeft geholpen, want de gemeenteraad van Seattle heeft het belastingvoorstel nu ingetrokken.

Silicon Valley
Het belasten van succesvolle bedrijven om een ​​deel van de problemen die hun succes veroorzaken te verlichten, was zo’n overtuigend idee dat het snel werd opgepakt in Silicon Valley. Steden zoals Cupertino (Apple), Mountain View (Google), Palo Alto en San Francisco onderzochten onlangs mogelijkheden om grote werkgevers een vergoeding per werknemer te laten betalen.

Het is de vraag of dat nog tot gemeentelijke besluiten zal leiden, na het geslaagde verzet van de bedrijven in Seattle.

Foto: Bewonersprotest ‘Pay your Share Amazon’ in Seattle | Jennifer Durham

Plaats een reactie