De ruggengraat van de Sahara | video

Aeon  | 18 juni 2018 - 07:3018 jun - 07:30

In deze korte documentaire portretteert filmmaker Miguel de Olaso in adembenemende beelden de Mauritanië-spoorlijn die dwars door een van de droogste gebieden op aarde loopt in het noordwesten van Afrika.

Slechts 0,2% van de oppervlakte van Mauritanië is geschikt voor landbouw. De rest is woestijn. Onder de oppervlakte is het land echter rijk aan grondstoffen zoals ijzererts. De export van ijzererts beslaat meer dan de helft van de Mauritaanse economie.

In 1963 werd de Mauritanië-spoorlijn aangelegd, die ruim 704 kilometer door onherbergzaam gebied loopt, van mijncentrum Zouérat tot aan havenstad Nouadhibou. De ertstreinen behoren met een lengte van drie kilometer tot de langste en zwaarste ter wereld: één trein kan 17.000 ton ijzererts vervoeren, meer dan genoeg om een Eiffeltoren van te maken.

Decennia van droogte hebben de ooit nomadische bevolking van Mauritanië naar stedelijke gebieden gedreven en de spoorweg is een steeds belangrijker verbindingsschakel in het land geworden. Behalve voor het transport van ijzererts wordt de trein nu ook gebruikt om voedsel, goederen en mensen door de Sahara te vervoeren.

Deze korte documentaire van de in Los Angeles gevestigde filmmaker Miguel de Olaso, die zich Macgregor noemt, toont de spoorlijn als de ruggengraat van het land.

Plaats een reactie