Kwart Japanse werknemers zegt baas te willen vermoorden

Japan Today  | 28 June 2018 - 07:3028 Jun - 07:30

In een Japanse enquête die werd gehouden onder ruim duizend werknemers tussen de 20 en 69 jaar, geeft 27 procent aan wel eens te overwegen de baas te vermoorden, zo schrijft Japan Today.

Dat de Japanse werkdruk hoog is, is algemeen bekend. Maar er zijn situaties waarbij de gewenste toewijding aan de werkgever absurde vormen aanneemt. Dat werd op 18 juni duidelijk, toen de stad Osaka werd getroffen door een van de hevigste aardbevingen in decennia. Het openbaar vervoer stokte en voor miljoenen forenzen was het onmogelijk om op het werk te komen.

Het leidde tot idiote situaties:
‘Toen het eenmaal duidelijk was dat mijn vriend niet aan het werk kon, kwam hij naar huis om zijn werkgever hierover te mailen. Die antwoordde met: “Loop alsjeblieft naar kantoor om je loon voor vandaag te ontvangen.” Het kostte hem een uur lopen om zijn werkplek te bereiken, waar alle medewerkers vervolgens te horen kregen dat ze het gebouw moesten evacueren en naar huis moesten terugkeren, wat weer een uur duurde’, twitterde iemand.

En @AyAri_cat schreef op Twitter: ‘Toen de aardbeving toesloeg kreeg ik een e-mail van mijn baas. Er stond: “Is iedereen veilig? Aan al het personeel: reageer op deze e-mail om uw veiligheid te bevestigen”. Tot zover niets aan de hand. Toen kwam de volgende zin: “Kunt u vandaag aan het werk? Kunt u zaken doen? Zo ja, laat het ons weten”. Japan is een land van loonslaven’.

Japan kent een verlof voor dit soort noodsituaties, tokubetsu nenkyuu genaamd, ofwel ‘speciaal verlof’. Maar sommige bedrijven, zogenoemde black companies, lichten daar de hand mee, of verdoezelen de boel met ingewikkelde bureaucratische procedures. Er worden jaarlijks zelfs onderscheidingen uitgereikt aan de ergste overtreders.

Onder dergelijke omstandigheden is de uitkomst van een recent onderzoek niet zo verbazingwekkend. Onderzoeksbureau Shirabee vroeg 1006 mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot 69 jaar: ‘Heb je ooit je baas willen vermoorden?’

Maar liefst 27 procent van de ondervraagden antwoordde ‘ja’, zeer waarschijnlijk vanwege oneerlijke bedrijfspraktijken. Rekening houdend met de mogelijkheid dat een aantal deelnemers een grap maakte, is het toch een behoorlijk aantal.

Maar er is nog hoop voor Japanse werknemers. Tussen alle verhalen over bazen die werknemers smeekten uren te lopen om een presentielijst te tekenen, twitterde @kzk13069:
‘Ik: ik ben veilig na de aardbeving.
Baas: Geweldig om te horen. Wil je morgen ook vrij?
Ik: Nee, het gaat. Sorry voor de overlast.
Baas: Oh, maak je geen zorgen, zo gaat het nu eenmaal met aardbevingen. Wij zijn een white company.’

Foto: Stephen Kelly

Plaats een reactie