Duitse bierbouwers kampen met flesjestekort

The Local  |  3 August 2018 - 07:30 3 Aug - 07:30

Door de warme zomer zitten bierbrouwers in Duitsland met een groot probleem: er is een tekort aan bierflesjes ontstaan.

De kern van het probleem wordt gevormd door het statiegeldsysteem. Klanten kopen hun bier meestal per krat, maar vanwege de vakantieperiode staan er nu talloze lege kratten bij Duitsers die op vakantie zijn gegaan. Ondertussen drinken de thuisblijvers vanwege de warmte momenteel meer bier dan ooit.

Een wanhopige brouwerij doet nu zelfs een oproep op Facebook. ‘We hebben je hulp nodig!’ schrijft brouwerij Moritz Fiege.
‘Fantastisch weer + geweldig bier = Grote Dorst. Maar: hoewel we regelmatig nieuwe flessen kopen, zijn ze nu bijna op. Dus breng je lege Moritz Fiege-flesjes terug, voordat je op vakantie gaat.
Terwijl jij in de zon ligt, vullen wij de flessen opnieuw’.

Ondanks het flessentekort kunnen Duitse bierbrouwers tevreden zijn. Na de verrassend snelle uitschakeling van het nationale voetbalteam op het WK vreesden brouwers voor een omzetdaling, maar de hoge temperaturen van de laatste weken zorgen nu voor een topverkoop, die de slechte cijfers van de natte zomer 2017 doet vergeten.

In Duitsland wordt, op Tsjechië na, het meeste bier van de EU gedronken: gemiddeld drinkt een Duitser 101 liter bier per jaar. Volgens de vereniging van Duitse bierbrouwers (slogan: Bier ist rein, Bier ist genuss, Bier ist Deutschland) zijn er bij onze oosterburen maar liefst 6000 verschillende biermerken te koop.

Voor al die brouwers ligt er overigens een nieuw gevaar op de loer. Door de aanhoudende droogte doen de gewassen het slecht en de volgende zorg is dan ook een mogelijk graantekort. De Duitse boerenvereniging DBV meldde onlangs dat de graanoogst dit jaar 20% lager zal uitvallen.

Foto: Fred Romero

Plaats een reactie