Druivenoogst in Duitsland al begonnen

AP  |  8 augustus 2018 - 07:30 8 aug - 07:30

Door het warme weer is de Duitse druivenoogst vroeger dan ooit begonnen. Veel boeren hebben problemen door de hete zomer, maar de Duitse wijnboeren zijn zeer tevreden.

Op een wijngaard in Loerzweiler, ten zuiden van Mainz in het zuidwesten van Duitsland, begon deze week de pluk van witte druiven. Van de eerste druiven wordt Federweisser gemaakt, een jonge wijn die een indicatie geeft van de mogelijke kwaliteit van dit jaar. De grote wijnoogst zal naar verwachting eind augustus of begin september beginnen.

Volgens het Duitse Wijninstituut is dit de vroegste start tot nu toe van de druivenoogst in Duitsland. Het vorige record was 8 augustus, in 2007, 2011 en 2014. Vorig jaar bleven de druiven op de wijnstok tot 16 augustus.

‘Ik ben opgegroeid bij een wijnmakerij hier in de buurt. Ik ben 52 jaar oud en in deze 52 jaar heb ik nog nooit de eerste druiven rond het eerste weekend in augustus zien oogsten,’ zei wijnboer Mathias Wolf.

Volgens Ernst Buecher van het Duitse Wijninstituut zijn er goede vooruitzichten voor een goed wijnjaar, ‘maar we hebben nog wel wat regen nodig’. Hij ziet het rooskleurig in voor de noordelijke wijnregio van Europa: ‘De toekomst van de Duitse wijn is echt goed, want door de weersveranderingen wordt de kwaliteit van de wijnen, vooral de rode wijnen, steeds beter.’

Voor de meeste andere Duitse boeren ziet het er somberder uit. Volgens de nationale boerenvereniging wordt de graanoogst miljoenen tonnen kleiner, na aanvankelijk positieve verwachtingen in de lente. Er is 1 miljard euro nodig voor noodhulp aan Duitse boeren. Naast de schade aan gewassen kampen veehouders met voedseltekorten.

Foto: Simon Clancy

Plaats een reactie

AP