Containertransporteur Maersk test route via Noordpool

NPR  | 24 August 2018 - 07:3024 Aug - 07:30

Het Deense Maersk, de grootste rederij ter wereld voor containertransport, wil begin september de Noordelijke zeeroute door het poolijs testen in de hoop op kortere scheepvaartroutes. Vanwege de opwarming van de aarde is de verwachting dat de deze doorvaart toegankelijk voor grote schepen zal worden.

De Noordelijke Zeeroute zal de reis van Azië naar Europa met ongeveer twee weken bekorten. Tot voor kort waren sommige stukken slechts twee maanden per jaar doorvaarbaar en dat beperkte grootschalig transport van zeecontainers.

Maersk begint daarom met een eenmalige test. Het stuurt de Venta Maersk, een nieuw schip met een versterkte scheepsromp en een capaciteit van 3600 containers, de Poolzee in.

Het Deense bedrijf is overigens niet de eerste die een poging waagt in het gebied. Zo vaart het Chinese Cosco, Maersk’s belangrijkste rivaal, al rond de Arctische wateren met zwaar materieel, zoals windturbines.

Analisten zien de test van Maersk als een keerpunt voor zowel de scheepvaartindustrie als de Arctische regio. ‘Het ijs smelt en er worden meer dingen mogelijk in de Noordpool, en dat gaat natuurlijk gepaard met een verhoogd risico voor het milieu’, aldus Malte Humpert van denktank Arctic Institute in Washington.

Maersk zal ook onderzoeken hoe de vracht zich houdt bij arctische temperaturen. Met de testvaart van de Venta Maersk wordt geen al te groot risico genomen, want de cargo zal voornamelijk uit bevroren vis bestaan.

Foto: Jeppestown

Plaats een reactie

NPR