Drijvend melkveebedrijf in Nederland

Quartz  | 11 September 2018 - 07:3011 Sep - 07:30

De drijvende zuivelboerderij die momenteel in aanbouw is en in de Rotterdamse Merwehaven zal komen te liggen heeft nu ook de Amerikaanse pers gehaald. De Amerikaanse nieuwssite Quartz is enthousiast.

In de Nederlandse havenstad Rotterdam, aan de monding van de Nieuwe Maas, is een melkveebedrijf in aanbouw, schrijft Quartz. Het project maakt deel uit van de groeiende trend in stadslandbouw, die al voor verbouw van gewassen op daken van huizen en bedrijfspanden heeft gezorgd. Maar in Rotterdam gaat de ontwikkeling nog een stapje verder, want de zuivelboerderij drijft op water.

Het baanbrekende project, dat tegen het einde van dit jaar voltooid moet zijn, is een poging om de reisafstand van melk te verkleinen en steden meer zelfvoorzienend te maken. Het idee ontstond bij Peter van Wingerden, CEO van de firma Beladon die het project ontwikkelt, tijdens een reis naar New York ten tijde van orkaan Sandy in 2012.

‘Hij zag dat de schappen in de winkels leeg waren; er was maar voor twee dagen voedsel. Toen bedacht hij dat we dingen op een andere manier moeten aanpakken en hij kwam op het idee een drijvende boerderij te bouwen’, aldus Minke van Wingerden, partner bij het bedrijf en de vrouw van Peter.

Drie verdiepingen
Net als andere stedelijke boerderijen is de zuivelboerderij verticaal georiënteerd, gebouwd op een platform van 1200 vierkante meter en verdeeld over drie niveaus. Als het bedrijf volledig operationeel is, kan het ongeveer 800 liter melk per dag produceren.

Op de bovenste verdieping komen kassen voor klaver, gras en andere gewassen die de 40 koeien van de boerderij zullen voeden. Het middelste niveau zal het drijvende onderkomen van de dieren worden. De koeien kunnen vrij de stallen in en uit en hebben ook de mogelijkheid om te grazen in een aangrenzend veld op het vasteland dat ze via een helling kunnen bereiken.

Op de onderste verdieping komt een verwerkingsfabriek, die verse melk omzet in consumentenproducten, waaronder yoghurt en mogelijk ‘Comté-achtige’ kaas. De futuristische voedselproductie vindt plaats achter glazen wanden, om letterlijk de transparantie te onderstrepen. Schoolkinderen en consumenten kunnen de boerderij bezichtigen en zien hoe robots de koeien melken en hun afval ophalen, dat gebruikt zal worden als mest of omgezet kan worden in energie.

Een Nederlandse landbouworganisatie die met Beladon samenwerkt, zegt het concept ook in andere steden te willen ontwikkelen en is al begonnen met plannen voor een kippenboerderij, aldus Quartz. Of soortgelijke projecten nu ook in de VS ontwikkeld gaan worden vermeldt het artikel niet.

Foto: Beladon | Floating Farm

Plaats een reactie