Whisky nuttig voor schoon Indiaas drinkwater

The Scotsman / 360  | 22 december 2018 - 08:4722 dec - 08:47

Wereldnieuws | Automobilisten in India kunnen binnenkort rijden op de afvalstoffen van whiskydistillateurs. Een Schotse onderneming in biobrandstof, Celtic Renewables, heeft daartoe een contract gesloten met de Indiase firma Dross Energy. De bedoeling is om zo de vervuiling van de Ganges tegen te gaan.

In een distilleerderij is slechts 10 procent van het productieresultaat whisky, het merendeel is droesem en wort. Jaarlijks produceren de Schotten zo 1600 miljoen liter wort en een half miljoen ton droesem.

De Schotten hebben nu een procedé bedacht om daar biobutanol van te brouwen ter vervanging van benzine en dieselolie. Met dezelfde grondstof kan ook aceton of ethanol worden gemaakt, en veevoer. Tijdens de Indian Water Summit in New Delhi transporteerden ze de technologie naar India, dat hevig wordt bekritiseerd om het rechtstreeks dumpen van tonnen distilleerafval in de Ganges. ‘Onze technologie veroorzaakt een revolutie in India,’ zegt de oprichter en directeur van Celtic Renewables, hoogleraar Martin Tangney van Edinburgh University. ‘Want die rivier is ook de bron voor drinkwater van zo’n 400 miljoen Indiërs.’

(The Scotsman, Edinburgh)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie