Dossier | Waar rook is, is vuur

Public Eye / 360  |  2 maart 2019 - 15:01 2 mrt - 15:01

Uit een exclusief onderzoek van journaliste Marie Maurisse voor de actiegroep Public Eye blijkt dat de Zwitserse tabaksindustrie een dubbele standaard hanteert: sigaretten die in Afrika worden verkocht zijn giftiger dan de sigaretten die in Europa worden gerookt. Bedrijven hebben daar 
vrij spel in, domweg omdat regeringen niet over de middelen beschikken om een proactief gezondheidsbeleid te voeren.  

Bestemming: Casablanca

De zon komt op boven Medina, de oude wijk van Casablanca. In de smalle steegjes van de zakelijke hoofdstad van Marokko maken inwoners op zachte toon een praatje, kopen vrouwen wasmiddel en spelen kinderen verstoppertje achter de sierlijke houten deuren die de gevels tooien.

Marwane staat voor zijn winkel met jurken en djellaba’s (lange, ruimvallende gewaden) en neemt een trekje van zijn sigaret. Het is niet zijn eerste sigaret van deze dag, die een lange dag belooft te worden, en het zal ook zeker niet zijn laatste zijn – hij moet wachten tot de avond valt voordat hij zijn zaak kan sluiten. Wat rookt hij? Winston, zegt hij en hij houdt het pakje omhoog. Als we het wat beter bekijken zien we op de zijkant een vertrouwde mededeling: ‘Made in Switzerland’.

Diezelfde mededeling zien we overal tijdens ons verblijf in Marokko, in oktober 2018. Niet alleen in de voormalige Medina maar ook in de scholen, cafés en restaurants van de stad. Overal zien we mannen, vrouwen en tieners sigaretten roken die in Zwitserland zijn vervaardigd. Het zijn altijd dezelfde merken: Winston, Camel en Marlboro.

Ibtissam, een jonge vrouw op het terras voor café Le Noble in Maarif, een winkelbuurt, drukt haar sigaret uit in de asbak voordat ze weer aan het werk gaat. ‘Ik ben op mijn twaalfde begonnen en ik heb helemaal geen zin om te stoppen,’ licht ze toe. ‘Voor mij is het een vorm van vrijheid.’
» Lees verder in de Reader / op Blendle

In het kort:
• Zwitserland produceert sigaretten die giftiger zijn dan de sigaretten die door de eigen bevolking worden gerookt. Deze worden geëxporteerd naar landen met een laag en gemiddeld inkomen.

• Tachtig procent van de rokers woont in armere landen. Deze landen zijn een aantrekkelijk doelwit voor grote tabaksbedrijven omdat het de regeringen ontbreekt aan middelen om een proactief gezondheidsbeleid te voeren.

• De lokale overheden worden ontmoedigd preventieve maatregelen tegen roken in te voeren.

» Lees het dossier

Plaats een reactie