200.000 plastic flessen per minuut

360 | Amsterdam  | 27 maart 2019 - 17:0027 mrt - 17:00

Wereldnieuws | Coca-Cola pompt jaarlijks 3 miljoen ton aan plastic verpakkingen de wereld in.

Omgerekend komt dat neer op een productie van zo’n 200.000 plastic flessen per minuut. Dit blijkt uit cijfers die de frisdrankproducent heeft vrijgegeven na lang aandringen van de Ellen MacArthur Foundation. Deze organisatie zit sinds 2010 grote bedrijven op de hielen om openheid te geven over de hoeveelheid plastic die ze produceren.

De cijfers die Coca-Cola nu heeft vrijgegeven betreffen de plasticproductie van 2017. Omgerekend naar flesjes van een halve liter, komt de 3 miljoen ton plastic neer op 108 miljard flesjes, oftewel ruim een vijfde van alle petflessen die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd. Met de bekendmaking van de cijfers belandt Coca-Cola direct boven aan de ranglijst van grootste producenten van plastic verpakkingen ter wereld.

Andere bedrijven die hun cijfers bekendmaakten zijn onder meer Nestlé met 1,7 miljoen ton, Danone met 750.000 ton en Unilever met 600 ton. In totaal hebben 150 grote bedrijven aan Ellen MacArthur toegezegd mee te werken aan de reductie van hun plasticproductie door bijvoorbeeld over te schakelen op herbruikbaar plastic en te focussen op circulaire productie.

Desondanks hebben tot dusver slechts 31 bedrijven hun productiecijfers geopenbaard. Tot de weigeraars behoren onder meer Pepsi Co, H&M, L’Oréal en Walmart. Op de lijst van 150 bedrijven komen ook twee producenten van ruw plastic voor, de petrochemische bedrijven Indorama en Borealis, maar vliegmaatschappijen, voedsel- en hotelketens ontbreken.

(The Guardian, Londen)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie