Russen kopen paspoorten op Malta

The Daily Beast / 360  | 25 April 2019 - 14:4325 Apr - 14:43

De Maltese journaliste Daphne Caruana Galizia die in oktober 2016 werd vermoord, was een miljoenenzaak op het spoor van Russen die voor minimaal $ 650.000 Maltese paspoorten kopen om zo toegang tot de EU te krijgen.

Ondanks protesten tegen deze praktijken, blijft Malta EU-paspoorten verkopen. Zeker 200 kantoortjes hebben een vergunning van de Maltese staat. De kantoren hebben vestigingen in het buitenland waar paspoortkopers worden bijgestaan richting EU-burgerschap.

Paspoorten worden verkocht aan onder meer Saoedi’s, Iraniërs en Turken, maar het zijn vooral Russische miljonairs, bestaande uit staatsambtenaren en ondernemers, die de meerderheid van de kopers vormen. Het gaat om Russische rijken die last hebben van de economische sancties door het Westen. Anderen vrezen Russische rechtbanken, zeker nu Poetin dit jaar is begonnen met een nieuwe golf van vervolgingen van prominenten. Volgens Ilya Shumanov van corruptiewaakhond Transparency International in Moskou, kochten al zeker 582 Russen een Maltees paspoort sinds begin vorig jaar.

(The Daily Beast, New York)

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie