Nieuw tijdperk, nieuwe kansen

Bloomberg Businessweek  |  4 May 2019 - 10:00 4 May - 10:00

Ondanks alle veranderingen in de afgelopen dertig jaar lopen ambitieuze Japanse vrouwen nog steeds tegen belemmeringen aan op de arbeidsmarkt, die mannen openlijk bevoordeelt.

In 1989 begon Kumi Fujisawa in Tokio aan haar financiële carrière. Het was een bijzonder jaar: keizer Akihito besteeg de chrysantentroon, de Nikkei-index bereikte een duizelingwekkend hoogtepunt en de nieuwste Sony Walkman was een gewilde gadget.

Toch was het geen gemakkelijke tijd voor een ambitieuze jonge vrouw in Japan. Ondanks de grote hoogten die de economie bereikte en de invoering, drie jaar, eerder van de wet op gelijke kansen voor werkende mannen en vrouwen, dachten grote Japanse firma’s er niet over om vrouwelijke afgestudeerden aan te nemen. Van de vrouwen die er toch binnen wisten te komen, werd verwacht dat ze wel weer snel zouden stoppen met werken om te gaan trouwen.

Nu, dertig jaar later, maakt keizer 
Akihito een einde aan het huidige 
keizerlijke tijdperk door de troon over te dragen aan zijn zoon, kroonprins Naruhito, en is de Japanse economische zeepbel iets uit een ver verleden. De productie van hightechapparaten is grotendeels naar elders verdwenen. Het percentage werkende vrouwen is gestegen, maar dat komt voornamelijk door het tekort aan arbeidskrachten 
als gevolg van de snelle vergrijzing.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie