De koffieparadox

360 | Amsterdam  |  5 May 2019 - 20:00 5 May - 20:00

Koffie is wereldwijd nog nooit zo populair geweest, maar de prijs van bonen staat op het laagste punt in meer dan een decennium en is sinds oktober met een kwart gedaald.

Je zou het de koffieparadox kunnen noemen, aldus The Wall Street Journal. Arabicabonen, de variëteit die het populairst is in de meeste coffeeshops, wordt op de New Yorkse grondstoffenmarkt sinds maart verkocht voor minder dan $1 per pound (0,45 kilo). De belangrijkste reden voor de lage prijs ligt in Brazilië, ’s werelds grootste producent van koffiebonen. Dankzij forse staatssubsidies zijn daar op grote schaal gemechaniseerde oogstmethoden ingevoerd die zorgen voor een hogere productie. Ondertussen zakt de Braziliaanse real steeds verder weg tegen de Amerikaanse dollar.
Arme koffieboeren zijn het slachtoffer van deze situatie, die volgens Roberto Vélez, voorzitter van de Colombiaanse Federatie van Koffieplanters, leidt tot migrantenstromen vanuit Centraal-Amerika naar de VS en vanuit Afrika naar Europa.

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie