Getrouwd met de techmaffia

The New York Times | New York  | 12 May 2019 - 10:0012 May - 10:00

Zodra ze gecasht hebben, verlaten veel werknemers Silicon Valley om andere bedrijven op te richten. De start-upwereld lijkt gebaseerd op meritocratie, maar in werkelijkheid is het een kleine, hechte club waar succes afhangt van wie je kent.

Riley Newman, voormalig hoofd Data Science bij Airbnb, vatte halverwege 2017 het plan op een investeringsfonds op te richten dat zou investeren in een veelheid aan techtrends. Maar al snel merkte hij dat potentiële investeerders geen belangstelling hadden voor zo’n fonds. Ze wilden alleen iets horen over zijn vroegere Airbnb-collega’s en of die misschien zelf een bedrijf gingen opzetten. ‘Het ging van: “Ja, heel interessant allemaal, maar dat Airbnb, hè?”’ vertelt Newman (36). ‘Met Airbnb hadden we een concurrentievoordeel in de markt.’

Dus pasten Newman en zijn partners bij Wave Capital hun pitch aan: ze zeiden dat ze een fonds wilden oprichten dat specifiek investeerde in Airbnb-werknemers die van plan waren het bedrijf te verlaten en zelf ondernemer te worden. Dat werkte. Samen met zijn partners kreeg hij 55 miljoen dollar binnen en nu werken ze aan een grote hoeveelheid investeringen als ergens in het volgende jaar Airbnb voor 31 miljard dollar de beurs opgaat en werknemers hun aandelen verzilveren. ‘We weten dat ze van plan zijn een eigen bedrijf te beginnen,’ vertelt Newman, en hij voegt eraan toe dat hij alleen al in de afgelopen week van vier werknemers heeft gehoord dat ze vertrekken bij Airbnb om hun droom van een eigen onderneming waar te maken.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie