Arrestaties bij pinautomaat

Radio Free Europe / 360  |  7 September 2019 - 20:00 7 Sep - 20:00

De strak gecontroleerde economie van Turkmenistan kwakkelt: overheidsinkomsten zijn gedaald als gevolg van mislukte energiecontracten en lage prijzen voor aardgas, het belangrijkste exportproduct. Contant geld is schaars en daarom mogen burgers niet meer dan 200 manats (€51) per dag opnemen. Bij pinautomaten staan lange rijen want salarissen, pensioenen en studiebeurzen kunnen in Turkmenistan alleen worden verkregen met een pinpas.

Die rijen zijn de autoritaire president Gurbanguly Berdymukhammedov een doorn in het oog en daarom bekritiseerde hij deze maand het hoofd van de centrale bank wegens ‘zwak toezicht op pin-operaties’. Prompt arresteerde de politie in de oostelijke regio Lebap mensen die in lange rijen bij geldautomaten stonden in een wanhopige poging om geld te pinnen. De arrestanten werden weer vrijgelaten nadat ze de instructie hadden gekregen om niet in de rij te gaan staan. Om rijen te vermijden zijn inwoners nu aangewezen op zwarthandelaren die contant geld leveren tegen een vergoeding van 10 procent.

(Radio Free Europe, Praag)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Maureen Meeng

Plaats een reactie