Vraag eiwitrijke gele erwt niet bij te houden

Financial Times / 360  | 19 September 2019 - 10:0019 Sep - 10:00

De simpele gele erwt is populairder dan ooit. Dankzij de explosief toenemende vraag naar plantaardige vleesvervangers is de consumptie van eiwit afkomstig uit de erwten sinds 2015 bijna verdubbeld.

De enorme populariteit van plantaardige vleesvervangers heeft de eenvoudige erwt een nieuwe sterrenstatus verleend.

Van het Amerikaanse Beyond Meat, dat zijn aandelenkoers pijlsnel zag stijgen sinds de eerste emissie afgelopen mei, tot het eveneens Amerikaanse Tyson en het Zwitserse Nestlé gebruiken voedselproducenten de eiwitrijke gele erwt als hoofdingrediënt voor hun plantaardige hamburgers, bacon, tonijn en yoghurt.

De wedloop om aan de stijgende consumentenvraag te voldoen heeft tot een krapte aan voorraden geleid. Die krapte wordt niet veroorzaakt door de beschikbaarheid van de gele erwt zelf, die volop aanwezig is dankzij een Chinees verbod op Canadese import in de nasleep van de Huawei-affaire en de nieuwe Indiase heffing op buitenlandse peulvruchten, maar door onvoldoende capaciteit om de erwt tot eiwitpoeder te verwerken. De producenten kunnen de vraag gewoon niet bijhouden.

Meatless Farm bijvoorbeeld, een start-up in het Britse Leeds die onlangs een distributiecontract heeft afgesloten met de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods Market, is bijna dertig keer zo groot geworden sinds zijn oprichting vorig jaar. Toch ontving het bedrijf recentelijk maar 25 procent van de bestelde hoeveelheid erwteneiwit omdat de leveranciers de rest aan andere afnemers leverden.

» Lees verder in de Reader / op Blendle

Plaats een reactie