Waterhamsteraars bedreigen tuinbouw

The Australian / 360  | 22 September 2019 - 14:0022 Sep - 14:00

Terwijl Australië zucht onder extreme droogte, hamsteren investeerders miljarden liters water om de prijs op te kunnen drijven. Dat schrijven vertegenwoordigers van een tiental tuinbouwbedrijven aan de Australische minister van Hulpbronnen David Littleproud.

De kunstmatig opgepompte prijzen werken verlammend op de landbouw omdat veel telers vanwege de kosten worden gedwongen om te stoppen met de irrigatie van wijnstokken, olijf-, noten- en citrusbomen.

Een van de boosdoeners is volgens ingewijden Duxton Water Ltd. Sinds dit bedrijf drie jaar geleden een beursnotering kreeg, verwierf het de rechten over 74 miljard liter water ter waarde van 256 miljoen Australische dollar, circa 160 miljoen euro. Die hoeveelheid water staat gelijk aan de capaciteit van het Woronora-stuwmeer bij Sydney. Tijdens de droogteperiode, die officieel is geclassificeerd als de ernstigste ooit, wist Duxton met 2,5 miljoen Australische dollar zijn winst in de eerste helft van dit jaar meer dan te verdubbelen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

(The Australian, Sydney)

» Lees meer Wereldnieuws

Plaats een reactie

© Unsplash