Chili is de enige uitweg voor Argentijnen

La Tercera / 360  | 30 September 2019 - 10:0030 Sep - 10:00

Een inflatie van bijna 55 procent in één jaar, 10,1 procent werkloosheid, een economische groei van minder dan 1,5 procent – de Argentijnen hebben veel redenen om over de grens hun geluk te gaan beproeven… om precies te zijn in Chili.

» Lees dit artikel in de Reader

De Argentijnse voorverkiezingen van 11 augustus waren al niet bepaald een aanmoediging voor de internationale investeerders, maar nu kandidaat Alberto Fernández een voorsprong van 15 procentpunten op president Mauricio Macri heeft, richten de Argentijnen opnieuw hun blik op Chili. En die trend dreigt sterker te worden nu er een reële kans bestaat dat de partij van de Kirchners weer aan de macht komen.

‘Na de crisis van 2008 kwam in betrekkelijk korte tijd een groot aantal Argentijnen naar ons land. In het afgelopen jaar hebben we diezelfde ontwikkeling gezien,’ zegt Max Vicuña, de oprichter van consultancybureau Amrop.

En de aantallen stijgen. Volgens cijfers van uitzendbureau Randstad hebben in de periode mei-augustus van dit jaar, vergeleken met dezelfde periode in 2018, 247 procent meer Argentijnen zich als werkzoekende aangemeld. ‘Met de huidige inflatie is de koopkracht van gesalarieerden dramatisch afgenomen,’ zegt Francisco Torres, hoofd van de afdeling Staffing & Outsourcing van Randstad. De angst voor baanverlies in Argentinië is tussen 2015 en 2019 met 4,6 procentpunten gestegen naar 8,4 procent in het tweede trimester van dit jaar. In Chili is het 5,7 procent, 2,7 procentpunten minder dan in ons buurland.

In de afgelopen vier jaar hebben maar liefst 20.000 ondernemingen hun activiteiten gestaakt, het hoogste aantal sinds 2001. Het meest recente geval is Honda, dat afgelopen woensdag aankondigde dat het zijn fabriek zou sluiten, waarmee nog eens 500 mensen aan het hoge werkloosheidscijfer werden toegevoegd. ‘De economische recessie treft alle werknemers, van hoog tot laag; zowel leidinggevenden als laaggeschoolde arbeiders zijn zonder werk komen te zitten, en het aantal werklozen wordt op 2 miljoen geschat,’ preciseert Torres. In het afgelopen jaar is het aantal mensen onder de armoedegrens gestegen met 3,6 miljoen, wat neerkomt op 34,1 procent van de bevolking – en er wordt niet uitgesloten dat dit getal aan het eind van het jaar naar de 37 procent oploopt.

MOGEN WE EVEN JE AANDACHT?
Dit artikel krijg je van 360 cadeau. We geloven dat internationale context leidt tot een beter begrip van de wereld om ons heen. Daarom zijn we blij als je dit artikel voor ons deelt. Nog blijer zijn we als je je bij ons aansluit: Probeer nu 5 nummers voor maar 15 euro. Duurt een paar minuten, stopt automatisch.
Bedankt

Ezeiza

Al in de eerste drie dagen na de verkiezingsuitslag meldde zich een ware stortvloed van Argentijnen aan bij de headhunters DNA Human Capital. Het effect van de voorverkiezingen was, tenminste bij deze onderneming, tastbaar.

‘De Argentijnen weten wat ze te wachten staat, en dat is: recessie, onzekerheid, hoge belastingdruk, allemaal uiterst slopend,’ zegt de Chileense manager van de onderneming, Alfonso Ochoa. In de sector is men het erover eens dat met de komst van Mauricio Macri als president in 2015 de toevloed van Argentijnen naar ons land gestopt werd. ‘Ik heb met eigen ogen gezien dat veel Argentijnen die hier woonden naar hun land terugkeerden,’ benadrukt Ochoa.

Maar geen enkele belofte is waargemaakt. Op zondag 11 augustus ging de hashtag ‘De enige uitweg voor Argentinië is Ezeiza’ [Ezeiza is de luchthaven van Buenos Aires] viraal op Twitter.

‘Ik heb de indruk dat de Argentijnen nu veel meer geneigd zijn tot emigratie,’ zegt Nicholas Schmidt van Spencer Stuart Consultantcy. Dat is in lijn met een bericht van Associated Press, overgenomen door The Washington Post en The New York Times, dat Argentijnse jongeren nu in groten getale hun geluk beproeven in Europa, net als ten tijde van de hyperinflatie in de jaren negentig of de sociale onrust van 2001.

Als er iets is wat de Zuid-Amerikanen aan gene zijde van de Andes kenmerkt is het wel hun mobiliteit. Dat geldt zeker ook voor de econoom Nora Balzarotti. De huidige Business Development Executive for Governments van de marketingonderneming Euromonitor International kwam in 2010 naar Chili. In 2008 had ze, samen met haar man en kinderen, besloten om Argentinië te verlaten. De druppel die de emmer deed overlopen, vertelt ze, was de confiscatie van de pensioenfondsen, waardoor ze het grootste deel van hun spaargeld kwijtraakten. ‘Je zag aankomen dat het recht op eigendom verloren ging,’ vertelt ze. ‘Ze namen me al mijn geld af en gaven me een promesse waarmee ik ooit een door de politiek bepaald pensioen kon krijgen, dat wil zeggen zonder enige relatie tot mijn inleg.’ Ze wist dat ze nooit meer naar haar land zou terugkeren. ‘Ik was zo geschrokken van wat ik zag dat we alles verkochten. En we besloten hiernaartoe te komen en alleen naar Argentinië te reizen als het nodig was’ – een beslissing waar ze tot op de dag van vandaag achter staat.

In Chili vond ze al gauw werk. En daarnaast nam ze deel aan een workshop voor hoogopgeleide Argentijnse vrouwen. Chili is na Spanje en de Verenigde Staten het land met de meeste Argentijnse immigranten (ongeveer 66.000). Ze acht het hoogst waarschijnlijk dat Fernández de volgende president wordt in Argentinië en voorziet al dat nog meer van haar landgenoten naar Chili zullen komen.

Met hun goede opleiding, veelzijdigheid, talenkennis en postacademische studies zijn de Argentijnen erg in trek. Zozeer, verzekert Max Vicuña, dat in leidinggevende posities een Argentijn even hoog gewaardeerd wordt als een Chileen, iets wat tien jaar geleden nog niet het geval was.

Tegenwoordig zitten er veel Argentijnen zoals Nora Balzarotti op leidinggevende posities in Chili. De top van bijna alle grote Chileense bedrijven telt wel een Argentijn. ‘Ze zijn hooggekwalificeerd, voor ons zijn ze een bron van talent,’ zegt Nicholas Schmidt van Spencer Stuart.

En het zijn voor een deel de mensen met een soortgelijk profiel in Argentinië die nu de blik op Chili richten. Luis Garreaud, directeur van de Chileense vestiging van recruitmentbureau Egon Zehnder, zegt: ‘De Argentijnen zien in dat de situatie nijpend wordt als de partij van de Kirchners weer aan de macht komen, en ik twijfel er niet aan dat de uitstroom zal toenemen.’

Auteur: María José Tapia

La Tercera
Chili | dagblad | oplage 85.000

Een van de grootste dagbladen van Chili samen met El Mercurio. La Tercera voert een centrum-rechtse lijn en ging begin 2019 een samenwerking aan met The Wall Street Journal.

Plaats een reactie