Meer arme senioren in West-Duitsland

Deutsche Welle / 360  |  3 October 2019 - 20:00 3 Oct - 20:00

In het westelijke deel van Duitsland is de armoede onder ouderen groter en hebben meer ouderen staatssteun nodig dan in oostelijke staten, die tot 1989 onder de DDR vielen. Dit blijkt uit cijfers die het Duitse bureau voor statistiek deze week publiceerde.

In de staten die tot het voormalige West-Duitsland behoorden, was 4,15% van de 65-plussers eind 2018 aangewezen op staatssteun om rond te komen. Voor de zes oostelijke staten, inclusief Berlijn, bedroeg het percentage slechts 2,15%. Landelijk lag het aandeel van senioren dat staatssteun nodig had op 3%.

Een mogelijke verklaring voor de lagere cijfers uit de oostelijke staten is dat vrouwen daar van oudsher actiever zijn op de arbeidsmarkt. Ook nu, bijna 30 jaar na de Duitse hereniging, werken vrouwen in het oosten van Duitsland vaker en langer dan vrouwen in het westen. Die arbeidsactiviteit komt bij 65-plussers tot uiting in hogere pensioenen.

(Deutsche Welle, Berlijn)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie