Bulgarije loopt leeg

BBC / 360  | 17 October 2019 - 20:0017 Oct - 20:00

Met een minimum maandloon van circa €290 is Bulgarije het armste land van de Europese Unie en Bulgaren verlaten dan ook massaal hun moederland, hetgeen resulteert in de snelste bevolkingsafname ter wereld.

De bevolking bedroeg eind jaren tachtig nog zo’n 9 miljoen, daalde tot onder de 7 miljoen in 2018 en zal naar verwachting binnen 50 jaar onder de 6 miljoen dalen. Volgens de VN zal Bulgarije tegen 2050 23% van zijn bevolking kwijt zijn.

Lage geboortecijfers spelen de belangrijkste rol bij de scherpe daling, maar meer dan andere krimpende Europese landen wordt Bulgarije getroffen door een massale uitgaande migratie. Volgens sommige schattingen vertrekken jaarlijks minstens 60.000 Bulgaren, maar die zijn waarschijnlijk aan de lage kant, want alleen al Duitsland verwelkomde in 2017 30.000 Bulgaren. De uittocht treft alle sectoren van de economie, aangezien de meerderheid van de Bulgaren, van artsen tot bouwvakkers, meent in het buitenland betere kansen te hebben.

(BBC, Londen)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie