Barcelona wil hogere toeristenbelasting

360 / Amsterdam  | 23 October 2019 - 20:0023 Oct - 20:00

De gemeenteraad van Barcelona wil toestemming van het Catalaanse parlement voor een verhoging van de toeristenbelasting die in 2012 werd ingevoerd. In Spanje wordt alleen toeristenbelasting geheven in Catalonië en op de Balearen, waar Ibiza en Mallorca deel van uitmaken.

Het is een heikel punt. Ook al is de belasting in veel andere Europese landen gebruikelijk en leert jarenlange ervaring dat toerisme er niet onder lijdt, Exceltur blijft een uitgesproken tegenstander. Deze lobbyclub van het Spaanse hotelwezen wijst op de vertragende Spaanse economie, afnemend toerisme en te verwachten problemen na het faillissement van Thomas Cook.

Catalonië en de Balearen heffen overnachtingbelasting voor verblijf in hotels, hostels en vakantiehuizen en cruiseschepen betalen €0,45 tot €5,00 per persoon per dag voor het aanmeren in de havens. Het afgelopen belastingjaar haalde Catalonië €56 mln op aan toeristenbelasting, de helft daarvan werd in Barcelona geïncasseerd. Op de Balearen kwam €122,7 mln aan toeristenbelasting binnen.

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto – © Ferran Feixas / Unsplash