Witwassende topadvocaat

El País / 360  |  8 November 2019 - 20:00 8 Nov - 20:00

Andorra heeft €76,5 mln bevroren op de bankrekeningen van Juan Ramón Collado, advocaat van de voormalige Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Collado, die in Mexico bekendstaat als dé advocaat voor kapitaalkrachtigen, werd op 9 juli in Mexico City gearresteerd en zit sindsdien vast voor verschillende misdrijven, waaronder pogingen tot het witwassen van geld in Andorra.

Vlak voor zijn arrestatie gingen in Andorra de alarmbellen af, toen Collado €10,5 mln van zijn rekeningen in het kleine vorstendom overhevelde naar een bankrekening in Madrid.

In 2015 werden de tegoeden van Collado bij de Banca Privada d’Andorra al eens bevroren op verdenking van witwassen, maar in 2018, tijdens het presidentschap van Peña Nieto, stuurden Mexicaanse officieren van justitie rapporten naar Andorra die moesten bewijzen dat Collado op eerlijke wijze zijn geld had vergaard, waardoor de blokkade moest worden opgeheven. Vanwege Collado’s recente arrestatie in Mexico heeft Andorra de zaak nu heropend.

(El País, Madrid)

» Abonneer u op onze Kort Nieuws-brief: wekelijks korte berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto Jason Pofahl on Unsplash