Rusland stelt software verplicht

BBC / 360  |  3 December 2019 - 20:00 3 Dec - 20:00

Rusland heeft vorige week een wet aangenomen die de verkoop verbiedt van apparaten die niet zijn uitgerust met bepaalde Russische software. De wet wordt van kracht in juli 2020 en heeft betrekking op onder meer smartphones, computers en smart tv’s.

Apparaten afkomstig uit andere landen met eigen software kunnen blijven worden verkocht, maar het wordt verplicht om daarnaast ook Russische ‘alternatieven’ te installeren. Volgens regeringsgetrouwe voorstanders is de wet bedoeld om Russische technologie te promoten en om het voor Russen makkelijker te maken bepaalde apparaten te gebruiken. Maar tegenstanders maken zich zorgen over surveillance door de staat en vrezen dat buitenlandse producenten zich zullen terugtrekken uit de Russische markt.
Rusland heeft de afgelopen vijf jaar strengere internetwetten ingevoerd. Zo moeten zoekmachines bepaalde zoekresultaten blokkeren en zijn berichtenservices verplicht om coderingssleutels met de overheid te delen. Volgens het Kremlin zal daardoor de cyberveiligheid verbeteren, maar critici zeggen dat Rusland bezig is een internetfirewall te creëren die lijkt op die in China.

(BBC, Londen)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie