FedEx is boos op de New York Times

The Washington Post / 360  |  5 December 2019 - 14:00 5 Dec - 14:00

CEO Fred Smith van de Amerikaanse bezorgdienst FedEx is boos op de New York Times vanwege een artikel waarin wordt gesteld dat zijn bedrijf inmiddels nul dollar belasting betaalt met dank aan Donald Trump. Een ‘schandelijke vertekening van de waarheid’, vindt Smith en hij heeft de New Yorkse krant dan ook uitgedaagd voor een debat over het Amerikaanse belastingbeleid.

Volgens de analyse van de krant is de belastingaanslag van FedEx gedaald van 1,5 miljard dollar in 2017 naar nul in 2018 doordat belastingmaatregelen van president Trump het effectieve belastingtarief van FedEx van 34 procent naar minder dan nul hebben gebracht. Dit alles na intensief lobbywerk door Smith. De belastingverlaging was bedoeld als een middel om bedrijfsinvesteringen te stimuleren, maar volgens de krant deed FedEx het tegenovergestelde. Het bedrijf zou in 2018 minder kapitaalinvesteringen hebben gedaan dan in het jaar ervoor, en nog minder in 2019. In plaats daarvan kwamen de meeste van de besparingen ten goede aan aandeelhouders door het opkopen van eigen aandelen en door hogere dividenduitkeringen. In zijn reactie komt Smith met een jij-bak door de Times ervan te beschuldigen nul federale inkomstenbelasting te hebben betaald in 2017 op inkomsten van 111 miljoen dollar. De krant zou volgens Smith ook kapitaalinvesteringen in 2018 aanzienlijk hebben verminderd.

‘Ik daag hierbij de uitgever van de New York Times A.G. Sulzberger en zijn chef Business uit voor een openbaar debat in Washington DC, met mij en mijn onderdirecteur FedEx Belastingen,’ schrijft Smith in een verklaring. ‘De focus van het debat moet liggen op het federale belastingbeleid en de maatschappelijke voordelen van bedrijfsinvesteringen voor de economie van de Verenigde Staten, vooral voor werkenden uit de lagere en middenklasse.’ Via de communicatieafdeling liet de Times weten dat de uitdaging van Smith ‘duidelijk een stunt’ was, in een poging de aandacht af te leiden van de rapportage in de krant.

(The Washington Post, Washington)

» Lees meer Wereldnieuws

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

© Getty