Corruptie in Namibische visserijsector

Al Jazeera / 360  |  5 December 2019 - 20:00 5 Dec - 20:00

De voormalige Namibische minister van Visserij, Bernhardt Esau, is gearresteerd op beschuldiging van witwassen en corruptie in de Namibische visserijsector. Ook een voormalige minister van Justitie, de voormalig voorzitter van het Namibische staatsvisserijbedrijf en de schoonzoon van Esau worden beschuldigd.

De arrestatie van Esau volgde vorige week na de publicatie van een gezamenlijk onderzoek door Al Jazeera, de IJslandse staatsomroep RUV en het IJslandse tijdschrift Stundin.

Uit het onderzoek blijkt dat Samherji, met een jaaromzet van ruim $700 mln een van de grootste visconglomeraten van IJsland en belangrijk visleverancier van supermarktketens als Marks en Spencer, Carrefour, Tesco en Sainsbury’s, voorrang kreeg bij de toegang tot de rijke visgronden van Namibië na betaling van miljoenen aan steekpenningen.

Dankzij een via WikiLeaks gelekte database met meer dan 30.000 documenten, bestaande uit interne e-mails, memo’s, Powerpoint-presentaties en andere media, die werden aangeleverd door een voormalige medewerker van Samherji, kwam de zaak aan het licht.

(Al Jazeera, Qatar)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto © Richter Frank-Jurgen – Bernard Esau, Minister of Fisheries and Marine Resources, Namibia, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=83992736