Huizenoverschot in Japan

BBC / 360  | 13 December 2019 - 20:0013 Dec - 20:00

De bevolkingskrimp in Japan begint op allerlei vlakken problemen op te leveren. Met het afnemende aantal huishoudens neemt ook de vraag naar woningen drastisch af, hetgeen resulteert in een enorme voorraad aan ‘akiya’. Dit zijn leegstaande woningen waar erfgenamen geen aanspraak op willen maken vanwege belastingheffing op tweede woningen en waar geen nieuwe huurders voor te vinden zijn.

Vorig jaar werd een recordhoogte van 13,6% ofwel 8 mln akiya geregistreerd, voornamelijk op het leeglopende platteland.

Het stadje Okutama, ten noordwesten van Tokio, probeert het tij te keren met een programma om de akiya te schenken aan nieuwe huurders tegen een kleine maandelijkse vergoeding gedurende 15 jaar, waarna het pand eigendom wordt en de afgedragen huur wordt terugbetaald. Maar ondanks het feit dat de stad ook nog eens elementair onderhoud aan de akiya vergoedt tot maximaal €16.200 en faciliteiten biedt voor kinderen van toekomstige huurders, blijft Okutama worstelen met het vinden van nieuwe bewoners.

(BBC, Londen)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie