Zuid-Afrika kampt met stroomuitval

Deutsche Welle / 360  | 18 December 2019 - 20:0018 Dec - 20:00

Het Zuid-Afrikaanse staatsenergiebedrijf Eskom, dat 90% van de natie van stroom moet voorzien, heeft al jaren moeite met de energievoorziening. Hevige regenval en overstromingen deze week vergrootten de problemen waardoor Zuid-Afrika nu worstelt met een grote elektriciteitscrisis, die de problemen van de toch al kwakkelende economie verder verergert.

Om overbelasting van het net te beperken wordt dagelijks overal in het land voor een periode van twee tot vier uur de stroom afgesloten waardoor huishoudens en bedrijven, waaronder de belangrijke mijnsector, worden getroffen. Overal in het land moeten mijnen sluiten en mijnbedrijven als Harmony Gold, Impala Platinum en Sibanye-Stillwater zeggen dat ze sinds maandag zijn gedwongen de productie te verminderen vanwege de stroomtekorten. De mijnindustrie droeg in 2018 351 mrd rand (€21,65 mrd) bij aan de Zuid-Afrikaanse economie, hetgeen neerkomt op ongeveer 7% van het bruto binnenlands product. Vanwege de aanhoudende problemen heeft president Cyril Ramaphosa zijn staatsbezoek aan Egypte afgebroken.

(Deutsche Welle, Bonn)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Foto © Discott – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77712486