Verzwegen armoede in Saoedi-Arabië

Al Jazeera / 360  |  9 January 2020 - 20:00 9 Jan - 20:00

Zo’n 7 mln van de 34 mln Saoedi’s leven in uitzichtloze armoede, maar opeenvolgende Saoedische regeringen zwijgen erover, om de grote inkomensongelijkheid en de ongelijke verdeling van rijkdom te verhullen.

Vision 2030 is het grote hervormingsproject waarmee de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman de Saoedische economie denkt te helpen minder afhankelijk te worden van olie. Geholpen door de privatisering van staatsoliemaatschappij Aramco moet de particuliere sector groeien en de publieke sector krimpen. Maar ook het privatiseren van openbare instellingen, zoals ziekenhuizen en scholen, het schrappen van werkgelegenheid in de publieke sector en stijgende belastingen staan op de agenda. Momenteel werkt twee derde van de Saoedi’s voor de staat, dat moet 20 procent worden.

De plannen besteden echter geen enkele aandacht aan de schrijnende armoede in Saoedi-Arabië, schrijft columniste Hana Al-Khamri van Al Jazeera. Zo’n 7 mln van de 34 mln Saoedi’s leven in uitzichtloze armoede, maar opeenvolgende Saoedische regeringen zwijgen erover, om de grote inkomensongelijkheid en de ongelijke verdeling van rijkdom te verhullen. Volgens Al-Khamri zal Vision 2030 de ongelijkheid juist vergroten doordat grote delen van de middenklasse zullen verpauperen.

(Al Jazeera, Qatar)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie