Duitse woningmarkt zit muurvast

Der Spiegel / 360  | 14 January 2020 - 20:0014 Jan - 20:00

Volgens het Duitse Bouwinstituut is het steeds lastiger om in Duitsland aan woonruimte te komen en niets wijst op verbetering.

Huizenprijzen stegen sinds 2009 jaarlijks met 4,3 procent en de prijzen voor grond en appartementen stegen nog harder. Vorig jaar wisselde vastgoed voor het recordbedrag van 269 miljard euro van eigenaar. Meer dan twee derde hiervan betrof particuliere appartementen en huizen.

Vooral in grootstedelijke gebieden stijgt de vraag naar woonruimte maar het aanbod stokt. In de steden zijn er nog nauwelijks gebieden die geschikt zijn voor nieuwbouw, en ‘verdichting’, door toevoeging van extra verdiepingen, of bouw op voorheen onbebouwde plekken, stuit op enorm verzet van lokale stadsbewoners. De situatie wordt verergerd doordat ook institutionele beleggers zich nu vanwege de huidige negatieve rente met bijna onbeperkte hoeveelheden geld op de vastgoedmarkt hebben begeven. Tel daarbij op de lange goedkeuringsprocedures, ingewikkelde bouwvoorschriften en een gebrek aan bouwbedrijven die nog capaciteit hebben en het wordt duidelijk dat de Duitse woningmarkt ook in 2020 volledig op slot blijft.

(Der Spiegel, Hamburg)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie