Amsterdam is het nieuwe Londen

Fortune / 360  | 19 January 2020 - 10:0019 Jan - 10:00

De zakenwereld heeft geen tijd het laatste bedrijf van de Brexit af te wachten. Sinds het tellen van de stemmen in 2016 trekken veel ondernemingen naar het vasteland. Een populaire bestemming is Nederland, en deze journalist van Fortune begrijpt heel goed waarom.

Rhian Ravenscroft, jurist bij het Amerikaanse handelsplatform MarketAxess, had tijd genoeg om over haar volgende stap na te denken. Ze was zeven maanden zwanger, had zwaar de pest in brexit en moest een vol uur reizen van haar huis in een van de forenzensteden buiten de stad naar het hoofdkantoor van het bedrijf in de Londense wijk Barbican. Tegen de tijd dat ze haar kantoor bereikte, wist ze wat haar te doen stond. ‘Ik was de eerste die om overplaatsing vroeg,’ zegt Ravenscroft, die Brits is.

Wanneer ik Ravenscroft in oktober ontmoet, meer dan drie jaar later, is het een sprankelende, zonnige ochtend. Ze zit inmiddels in een eeuwenoud huis aan een Amsterdamse gracht, het nieuwe EU-hoofdkantoor van MarketAxess. Het geluid buiten de grote vensters is niet afkomstig van het Londense verkeer maar van het water dat klotst door passerende rondvaartboten.

In Londen moest Ravenscroft, inmiddels opgeklommen tot senior juridisch adviseur, dagelijks een treinkaartje kopen van omgerekend 29 euro. Vandaag heeft ze haar driejarige dochtertje Seren met de fiets naar een naburige peuterspeelzaal gebracht en daarna haar fiets met het kinderzitje achterop voor haar kantoor geparkeerd. Totale reistijd: vijf minuten. Totale kosten: nul. ‘De kwaliteit van leven is totaal veranderd,’ zegt de 36-jarige Ravenscroft, nog altijd verbaasd over de ommezwaai. ‘Als je niet drie uur per dag hoeft te reizen kun je heel wat extra tijd in je werk steken.’

Ravenscroft is bepaald niet de enige wier leven door de brexit radicaal is veranderd. De vraag of het Verenigd Koninkrijk de EU al of niet zal verlaten heeft de Britse economie en het politieke bestel van het land ernstig verstoord. Deadline voor een exitdeal op 31 januari is de volgende plotwending in dit langlopende drama dat het Britse vertrek zal bestendigen. Maar een groot deel van de zakenwereld heeft besloten het laatste bedrijf niet langer af te wachten. Sinds het tellen van de stemmen in 2016 hebben veel ondernemingen zich geheel uit het Verenigd Koninkrijk teruggetrokken of belangrijke onderdelen van hun bedrijfsvoering naar een van de andere 27 EU-landen verplaatst, waarbij duizenden werknemers hun vertrouwde omgeving moesten verlaten, om niet verstrikt te raken in Europese regelgeving.

» Lees verder in de Reader” op Blendle”:https://blendle.com/item/bnl-360-20200109-2e4a2d30726

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

‘De kwaliteit van leven is totaal veranderd. Als je niet drie uur per dag hoeft te reizen, kun je heel wat extra tijd in je werk steken.’ © James Taylor / Debut Art