De spionnen van de Stille Oceaan

The Guardian / 360  | 20 January 2020 - 10:0020 Jan - 10:00

Illegale visserij door Chinese trawlers kost het land miljoenen. Inspecteurs die namens de Visserijcommissie meevaren, lopen kans op een pak slaag, of erger.

In zijn kleine woonkamer in een achterafstraat in Accra haalt Bernard Essien een vel papier tevoorschijn – een verklaring getekend door zijn oudere broer Emmanuel en gericht aan de Ghanese politie. Twee weken voor de 28-jarige Emmanuel op zee verdween, had hij in een handgeschreven verslag en bijbehorende video-opname gesteld dat de trawler [een vissersschip dat met een trechtervormig net vist] waarop hij werkte zich schuldig maakte aan illegale visserij. Als de beschuldiging waar bleek te zijn, stond de kapitein van het schip een boete van 1 miljoen dollar [ca. 890.000 euro] te wachten.

Emmanuel Essien was visserij-inspecteur, een actieve bestrijder van Ghanese overbevissing, een van de zwaarste crises in West-Afrika. Door illegale en verwoestende praktijken van trawlers van buitenlandse eigenaren wordt naar schatting 59 miljoen euro aan de Ghanese economie onttrokken. Langs de 560 kilometer lange kustlijn zijn de kleine vissoorten die bekendstaan als ‘vissen van het volk’ bijna uitgestorven.

In 2015 plaatste Ghana, als onderdeel van een 49 miljoen euro kostend project van de Wereldbank, een inspecteur op elke industriële trawler om gegevens te verzamelen en schendingen van visserijwetten te rapporteren. Over de hele wereld wordt het werk van deze inspecteurs almaar gevaarlijker. In 2017 beschreef een rapport van Human Rights At Sea zes gevallen van verdwijningen van inspecteurs in de Stille Oceaan en concludeerde dat hun werk gehinderd werd door ‘on-toereikende wettelijke bescherming’ en ‘fysiek gevaar’.

» Lees verder in de Reader op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie