De ongezonde kant van Aziatisch toerisme

Azië | #173  | 30 January 2020 - 10:0030 Jan - 10:00

Terwijl het toerisme in Thailand en Japan bloeit als nooit tevoren, kampen ziekenhuizen met een ongewenste bijwerking: de onbetaalde rekeningen van buitenlandse patiënten stapelen zich op.

Op het vakantie-eiland Phuket in het zuiden van Thailand is het toeristisch hoogseizoen begonnen. Maar voor de directeur van het grootste ziekenhuis van het eiland zullen de komende maanden bepaald geen vakantie zijn.

Elk jaar ontvangt het Vachira Phuket-ziekenhuis duizenden buitenlandse patiënten, veelal in de droge periode van november tot maart, wanneer miljoenen vakantievierders de paradijselijke stranden, de historische oude stad en het wilde nachtleven opzoeken.

Sommigen worden ziek. Anderen raken gewond tijdens het watersporten of het rondrijden op huurscooters. Weer anderen lopen honden-, apen- of slangenbeten op. En niet iedereen die weer vertrekt heeft zijn rekening betaald.

‘De situatie verslechtert,’ zegt Chalermpong Sukontapol, de directeur van het ziekenhuis, met een zucht. ‘Het ziet er weinig hoopvol uit.’ Hij is niet de enige. Overal in Thailand stapelen de onbetaalde medische rekeningen zich op terwijl het land zijn economie via toerisme probeert op te krikken. Beleidsmakers in Japan en andere populaire Aziatische bestemmingen kampen met hetzelfde probleem, boven op andere uitdagingen als een vergrijzende bevolking.

Beroepsethiek
Chalermpong herinnert zich een recent geval waarbij een jonge Amerikaan ernstig hoofdletsel opliep tijdens een ongeluk met een motorfiets. Hij lag aanvankelijk op de intensive care en daarna een paar maanden op een gewone kamer. Hij had geen reisverzekering en tegen de tijd dat hij werd ontslagen was hij het ziekenhuis 800.000 baht [24.000 euro] schuldig. Het ziekenhuis wacht nog altijd op het geld.

Het innen van onbetaalde rekeningen is moeilijk, vooral wanneer patiënten zijn vertrokken. ‘We proberen alles,’ zegt Chalermpong. ‘We benaderen bekenden van de patiënten in Thailand en vragen hun ambassades om hen op te sporen. De pogingen zijn bijna altijd vergeefs.’ Toch zegt Chalermpong: ‘We kunnen geen buitenlandse patiënten weigeren vanwege onze beroepsethiek. Wij zijn een staatsziekenhuis. Artsen en staf behandelen buitenlandse patiënten op dezelfde manier als Thai.’

» Lees verder in de Reader op Blendle

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Plaats een reactie

In 2019 waren 27 procent van de toeristen in Japan onverzekerd. © Prisma by Dukas/ Getty