Wieg van de dollar stond in Tsjechië

Kort nieuws | BBC  | 31 January 2020 - 20:0031 Jan - 20:00

De Amerikaanse dollar is de meest gebruikte valuta ter wereld. Volgens het IMF wordt 62% van de financiële reserves in de wereld aangehouden in Amerikaanse dollars, meer dan het dubbele van het buitenlandse bezit in euro’s, yen en renminbi samen.

In 31 naties is het de officiële munteenheid of is de lokale valuta ernaar vernoemd en 66 landen koppelen hun valuta eraan. Maar ook al wordt de dollar nu zelfs geaccepteerd in Noord-Korea, in het Tsjechische plaatsje Jáchymov, waar de dollar 500 jaar geleden ontstond, kan je niet met dollars betalen.

Toen er in 1516 grote hoeveelheden zilver in het gebied werden ontdekt, noemde graaf Hieronymus Schlick het gebied Joachimsthal. Op 9 januari 1520 kreeg hij toestemming een standaardmunt te slaan, de Joachimsthaler. Die ‘thalers’ verspreidden zich over de wereld en werden verbasterd tot ‘dalers’, ‘dalurs’, ‘tallero’ en het was uiteindelijk de Nederlandse ‘leeuwendaler’ die via kolonisten de Amerikaanse valuta zijn naam gaf.

» Lees verder

(BBC, Londen)

» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie

Photo by Pepi Stojanovski on Unsplash