Zorgen om Chinese kredieten

Wereldnieuws | #174  | 10 February 2020 - 15:0010 Feb - 15:00

CHINA | Volgens het Instituut voor de wereldeconomie in Kiel was de wereld eind 2017 al ruim 5 biljoen dollar aan China verschuldigd. De Duitse sinologe Nora Sausmikat vindt dan ook dat alertheid is geboden.

Aangezien de Chinese kredietpraktijk verschilt met die van traditionele westerse donoren, is het vaak onduidelijk met welk doel en onder welke voorwaarden financiering wordt gegeven. Het Chinese krediet heeft landen geholpen, zegt Sausmikat, maar heeft ook voor veel landen de schuldencrisis vergroot. Zo is Djibouti inmiddels 1,4 miljard dollar aan China verschuldigd, ofwel twee derde van de economische productie.

Sri Lanka raakte onlangs zijn haven kwijt aan een Chinees staatsbedrijf. Twaalf landen, zoals Zimbabwe, Mozambique en Zuid-Soedan zijn nagenoeg failliet en kunnen hun leningen nauwelijks aan China terugbetalen, waardoor de Chinese politieke invloed er enorm toeneemt.

Begin deze eeuw gold nog als bonus voor China dat het geen koloniaal verleden heeft, maar China heeft die bonus volgens Sausmikat verspeeld. Want voor Chinese financiering geldt: als investeringen niet de gewenste winst opleveren, dreigen draconische maatregelen.

(TAZ, Berlijn)

» Lees meer Wereldnieuws
» Abonneer u op onze nieuwsbrief: wekelijks berichten uit de buitenlandse pers in uw inbox.

Tags: China schulden

Plaats een reactie

© Hollandse Hoogte / Zuma Press