Duitse milieuminister: digitaal moet duurzamer

Kort wereldnieuws | Freie Presse  | 10 March 2020 - 09:0010 Mar - 09:00

Terwijl streamingdiensten als Netflix ons kijkgedrag veranderen, smartphones voortdurend aan staan en auto’s en huishoudelijke apparaten onderling gegevens uitwisselen, staan we in een steeds verder digitaliserende wereld niet genoeg stil bij de enorme hoeveelheden energie die we daarmee verbruiken. Dat vindt de Duitse milieuminister Svenja Schulze.

Deze week zei ze in Berlijn dat digitalisering in 2025 voor meer uitstoot van broeikasgassen zal zorgen dan autoverkeer, waardoor klimaatverandering wordt versneld. De SPD-politica wil daarom maatregelen nemen. Ze kijkt in eerste instantie naar internetreuzen als Apple, Amazon en Netflix. Die moeten ervoor zorgen dat smartphones en tablets duurzamer worden. Als het aan Schulze ligt moeten batterijen en schermen gemakkelijker te vervangen zijn en moeten reserveonderdelen en reparaties goedkoper worden. Schulze wil via de EU bewerkstelligen dat fabrikanten bindende verklaringen afleggen over de levensduur van producten. Ook wil ze dat er een ‘ecogids’ komt zodat klanten beter kunnen kiezen welke digitale producten milieuvriendelijk zijn.

(Freie Presse, Chemnitz)

» Lees het originele artikel

» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

» Dit nieuwsbericht verscheen eerder in het Het Financieele Dagblad in de rubriek De Wereld Deze Week, samengesteld door 360. Bent u ook geïnteresseerd in internationaal nieuws voor uw site, tijdschrift, krant of organisatie? Neem dan contact op met ons Hoofd 360 Content: Laura Weeda

Plaats een reactie