Pleidooi voor het ‘zintuiglijk erfgoed’ van Frankrijk

Kort wereldnieuws | The Economist  |  4 July 2020 - 16:00 4 Jul - 16:00

Actuele gebeurtenissen wereldwijd, in woord, beeld en citaat.

FRANKRIJK | Na lang opgesloten te hebben gezeten in steden willen veel Fransen nu naar buiten, hunkerend naar la France profonde, het ‘ware’ Frankrijk. Peilingen bevestigen die drang: 61 procent van de Fransen denkt dat de lockdown mensen heeft aangespoord om definitief naar het platteland te verhuizen, of daar in ieder geval een tweede huis te kopen. Makelaars zien ondertussen een stijgende vraag naar huizen met tuinen. Maar weten stedelingen eigenlijk wel wat het buitenleven inhoudt?

Die vraag werd eind vorig jaar opgeworpen door parlementariër Pierre Morel-À-L’Huissier, afgevaardigde van de Lozère, het landelijke, dunstbevolkte departement van Frankrijk. Hij diende een wetsvoorstel in dat bescherming beoogt van het ‘zintuiglijk erfgoed’ van Frankrijk, zoals ‘het kraaien van de haan, het geluid van krekels, de geur van mest’ en andere rurale geluiden en geuren.

Stedelijke nieuwkomers op het platteland blijken nogal eens te klagen over deze aspecten van het buitenleven. Zo spanden eigenaren van tweede huizen op Île d’Oléron vorig jaar een rechtszaak aan tegen haan Maurice wegens geluidsoverlast; de rechtbank stelde de klagers in het ongelijk. In Soustons, in Zuidwest-Frankrijk, werd een zaak aangespannen tegen de eigenaar van vijftig eenden en ganzen die te veel kabaal zouden veroorzaken. En in Foix, aan de voet van de Pyreneeën, diende een nieuwe inwoner een klacht in tegen het dorp, omdat de kerkklokken naar zijn mening te luid waren.

Plattelandsbewoners vechten nu terug tegen dit soort stedelijke zeurzakken. De burgemeester van het Zuid-Franse Saint-André-de-Valborgne heeft aan de rand van zijn dorp een bord neergezet dat bezoekers waarschuwt dat ze een risicozone betreden, want de kerkklokken luiden er nu eenmaal vaak en tractoren maken lawaai. Dit alles omdat ‘boeren werken om u te kunnen geven wat u eet’.

De geluiden zijn ‘geen hinderlijke, maar intrinsieke en authentieke kenmerken’ van het plattelandsleven, betoogde ook Morel-À-L’Huissier. Hij stond daarin niet alleen, want de Assemblée steunde zijn wetsvoorstel unaniem.

(The Economist, Londen)

» Lees meer wereldnieuws in de reader.
» Geen tijd om wekelijks 943 bronnen wereldwijd bij te houden? Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks het beste in uw inbox.

Plaats een reactie